Baharatları Saklama Yolları
17-12-2021
15:58
Yemeklere lezzet katan en temel yapı taşları olan baharatlar doğru muhafaza edilmediklerinde tat, koku ve tazeliklerini yitirebiliyor. Baharatları doğru şekilde saklamak yalnızca lezzeti korumak için değil sağlık riskini ortadan kaldırmak adına da önem taşıyor. Zira doğru muhafaza edilmemiş baharatlarda oluşan küf vücutta toksik bir etki yaratabiliyor.
Nasıl muhafaza etmeli?
- Kurutarak saklama baharatları uzun süre muhafaza etmek için uygulanan en eski yöntemlerden biri. Adaçayı, kekik, biberiye gibi kimi baharatları yıkayıp temiz bir havlu üzerinde sularını iyice süzdürdükten sonra sap kısımlarından bağlayıp baş aşağı gelecek şekilde asarak rutubetsiz ortamda uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Otların yaprak kısımlarının gevşek kalıp rutubetlerini kolay atmaları sağlanmalı.
- Maydanoz, fesleğen, reyhan gibi mutfaklarda sık kullanılan ve çabuk bozulan baharatların saklama süresini uzatmak doğru saklama yöntemi ile mümkün. Bu otları taze iken, köklerinden bir miktar kesip su dolu bir kavanoz içine koyup, kavanozun tepesine hava geçirmeyecek şekilde buzdolabı poşeti geçirdikten sonra buzdolabında daha uzun müddet saklayabilirsiniz.
- Baharatları saklamak için güzel bir yöntem de adaçayı, biberiye, kekik gibi taze baharatları kıyıp zeytinyağı ile doldurulmuş buz kalıplarının içine koyarak dondurmaktır. Yemeklere çeşni katmak istediğinizde buzluktan ihtiyacınız kadar küpü çıkarıp kullanabilirsiniz.
Nelere dikkat etmeli?
- Tane baharatlar toz olanlardan daha geç bozulur. Toz baharatlar ezildikleri için ısı, nem ve ışığa daha çabuk maruz kalır. Toz karabiber veya kişniş yerine tane hallerini tercih edebilirsiniz.
- Baharatlar yüksek sıcaklık, nem ve ışıktan olumsuz etkilenir. Bu etkenlere maruz kaldıklarında kokularını, renklerini ve lezzetlerini kaybedebilirler. Bu nedenle baharatlarınızı ağzı iyice kapanan kavanozlarda saklayın. Baharatlarınızı ocak, klima, radyatör ve cam önünden uzak muhafaza edin.
- Baharat ve otlar tazeliklerini satın aldıktan itibaren yaklaşık bir yıl korurlar. Ancak saklama ortamı nemli ve sıcaksa bu süre 6 aya düşebilir.
- Küflenmiş baharatlarınızı kullanmayın. Baharatlar üzerinde/içinde bulunan küfler (aflatoksin) insan sağlığı açısından zehirli bileşenler olabilir. Bu nedenle hazır alınan baharatlarda izinli üretim yapan firmaların ambalajlı ürünleri tercih edilmeli.
- Baharatlarınızın koku, renk ve görüntüsünü sık sık kontrol edin. Rengi kaçmış, kokusu uçmuş, üzerinde lekelenmeler oluşmuş baharatları kullanmamanızda fayda var.