Kolay Tohum Çimlendirme Yöntemleri ve Püf Noktaları
Tohum çimlendirme amatör yetiştiriciler için bitki yetiştirmenin belki de en zor aşamasıdır. Ancak tohumu kolay çimlendirmek için işin püf noktalarını takip etmek yeterli olacaktır.
Tohumu çimlendirmek, ardından ilk filizlerini veren bitkiyi yetişeceği alana taşımak ve bitkinin burada gelişimini tamamlamasını beklemek pek çok amatör yetiştirici için meşakkatli, hatta başarılması güç bir uğraş gibi görünebilir. Ancak birkaç püf noktasını takip ederek amatörler de çok rahatlıkla tohumu çimlendirebilir ve çimlenmiş tohumdan harika bitkiler yetiştirebilirler.
Tohum çimlendirme yöntemleri
1-Tohumları çimlendirmeden önce bir müddet suda bekletiniz. Suda beklemeye aldığınız tohumları çıkarıp nemli bir bez veya pamuk içerisinde yerleştiriniz. Pamuk veya bezin nemli olmasına dikkat ediniz. Tohum çatlaması oluştuktan sonra çıkan filize zarar vermeden dikmek istediğiniz yere dikiniz. Periyodik olarak sulama yapabilirsiniz. Veya;
2- Tohumları çimlendirmeden önce bir müddet suda bekletiniz. Suda beklemeye aldığınız tohumları çıkarıp toprağa bırakınız (saksıda yapıyorsanız saksıyı normal toprak seviyesinin yüzde 90 kadar elenmiş, tercihen kırmızı toprakla doldurunuz ve toprağın üzerine bırakınız). Daha sonra üzerine ince bir torf atınız ve toprağı nemlendiriniz (Tohumları hareket ettirmeden bir miktar su veriniz). Nemlendirme işleminde sisleme yöntemini de kullanabilirsiniz.
Sislendirme için evde bulunan herhangi boş bir cam silme sıvısının ambalajını güzelce temizledikten sonra kullanabilirsiniz. Veya hazır fısfıs da satın alabilirsiniz. Daha sonra bitkinin üzerine şeffaf bir strech film çekiniz. Böylece bitkiyi yetiştireceğiniz alanda sera etkisi yaratarak çimlendirmeyi hızlandırmış olursunuz. Her gün toprağın nemini kontrol edin ve bitkiyi fısfısla nemlendirmeye devam edin. Bekleme süreniz tohuma ve bitkinin çeşidine göre değişecektir. Bekleme boyunca bitkiyi/ toprağı nemlendirmeye devam ediniz. Hobitar’ın çiçek tohumları, sebze tohumları ve çim tohumlarını inceleyin.